Helvetesnatten

Nyårsafton och smällareländet

SKK fortsätter kampen mot ohejdat smällande och hoppas att dess medlemmar och andra djurvänner också engagerar sig för att stoppa detta onödiga lidande för våra hundar.

Bild laddas...
NYÅR - HUNDARNAS HELVETESAFTON | Nu skall ett nytt år vakats in och som vanligt kommer det att ackompanjeras av smällar och färgglada explosioner på himlen. Nyårsraketerna som är tänkta att ge en festlig inramning till firandet, är för hundar och hundägare en enda lång pina.

Tänk vad härlig - och lugn - nyårsnatten skulle kunna vara... [Fotografier från PhotoDisc Inc.]
Bild laddas...

SKK KÄMPAR MOT OHEJDAT SMÄLLANDE

Nyår - hundens helvetesafton

Nu ska ett nytt år vakas in och som vanligt kommer det att ackompanjeras av smällar och färgglada explosioner på himlen. Nyårsraketerna ska ge en festlig inramning till firandet men för hundar och hundägare innebär smällandet en lång pina.

Förbud mot så kallade smällare infördes redan år 2000 men i stället saluförs raketer med smällarens ljudeffekter – vilket dessvärre fortfarande är lagligt. Problemen kvarstår alltså för åtminstone en tredjedel av landets hundar och deras familjer.

Det innebär…

Det innebär att många hundar inte kan komma ut och rastas ordentligt under långa perioder, eftersom hundägaren inte vet när en smällare kan komma att fyras av.
Det innebär att många hundar ligger under möblerna i timtal, darrande av rädsla, och vägrar komma fram.
Det innebär att deras familjer inte kan fira en normal nyårshelg, eftersom de måste stänga in sig i sina hem med fördragna gardiner, ha högljudd musik på för att stänga ute ljudet, stoppa bomull i öronen på sin hund och oroa sig för sin hunds välbefinnande.
Det innebär att många av de här hundarna måste drogas med psykofarmaka vid nyår, påsk och valborg för att de plågas så!

Ta lärdom av Norge

Svenska Kennelklubben (SKK) hoppas att regeringen kan ta lärdom av Norge som har en betydligt restriktivare lagstiftning vad gäller fyrverkerier. I Norge har man till exempel helt förbjudit raketer på pinne samt begränsat tiden för övriga fyrverkerier till klockan 18–02 på nyårsafton. Resultatet blev 80 procent färre ögonskador och att inte en enda brand orsakades av fyrverkerier.

Med tanke på att fyrverkeripjäser allvarligt skadar cirka 300 personer i Sverige årligen, de flesta barn och ungdomar, så är det ett resultat att sträva efter – även om man inte bryr sig om hundarna och hundägarna.

Följ reglerna till att börja med

Från regeringens sida händer i stort sett ingenting. Svenska Kennelklubben uppvaktade försvarsminister Sten Tolgfors så sent som i maj i år, men han gav inga löften om förbättringar. Vi kräver att de lagar och regler som redan finns också efterlevs, till att börja med. Regelverken säger till exempel att:

  • Barn och ungdomar under 18 år får inte köpa eller använda fyrverkerier. Att köpa fyrverkerier till en person under 18 år är jämställt med att langa alkohol.
  • Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd från polismyndigheten, om användningen innebär risk för skada eller olägenhet för person eller egendom (hundar räknas i det här fallet som egendom).
  • Att utsätta djur för fyrverkerier är oförenligt med bland annat djurskyddslagen, som säger att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande.

SKK fortsätter kampen mot ohejdat smällande och hoppas att våra medlemmar och andra djurvänner också engagerar sig för att stoppa detta onödiga lidande för våra hundar. Kontakta ansvariga personer i regeringen och gör din röst hörd!

 

Hundsport.se


Kommentarer
Postat av: Veronika

Usch, ja!!! Det är så synd om alla som är rädda!!Jag gör allt för att vovvarna ska ha det bra även på Nyårsafton=)Hoppas att ni har en bra dag!

Kram

2010-12-30 @ 14:09:11
URL: http://veronikastjejsnack.blogg.se/
Postat av: Carina

Ja vi har det inte kul här, Nova är jätte rädd, Krita har börjat bli rädd i år. Satte ju på tjejerna D.A.P halsband, de blir fortfarande rädda men lugnar ner sig snabbare och de är ju skönt.

Önskar dig Gott Nytt år.

2010-12-31 @ 16:44:06
URL: http://carinaduvefjord.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0