Hund+Jobb

Nu när jag fått en hel del nya läsare så blir jag nyfiken på er som är hundägare vad ni gör med era hundar om dagarna när ni jobbar, om ni jobbar, vad jobbar ni med?

Jag jobbar varannan vecka natt på ett hotell, dessa veckor sover jag om dagarna så hundarna blir inte ensamma men något oaktiverade om det inte är som nu när min sambo är hemma om dagarna och tar hand om hundarna.


Sovande hundar

Skönaste känslan är när hundarna är ordentligt motionerade och sedan somnar och soer djupt efteråt. Samvetet är lätt och hundarna nöjda. Goliat var med mig ute i skidspåret idag, en mil blev det. Han är jätteduktig och skulle kunna springa med hur långt som helst.

Både mina hundar sover länge på morgonen sedan lite beroende på vad vi hittar på om dagarna sover de mellan aktiviteterna.

Nu är det dags för min jobbvecka och då blir det ordentlig promenad på morgonen sen sover vi igen om vi är ensamma. Nu är ju sambon hemma så att han aktiversr hundarna. Men Goliat kryper gladeligen ner under täcket och sover massa timmar tillsammans med mig. Skönt att vi kan lösa det så ifall vi är ensamma. Lilla valpen vill jag inte tvinga sova hela dagarna ännu :)

Hur mycket sover era hundar om dagarna?


Pluto

En hund som vi många växt upp med är Pluto.

Vet du vilken ras Pluto är?



Plutos födelsedag är officiellt den 5 september 1930 då filmen ”The Chain Gang” hade premiär. Pluto var en namnlös hund som jagade Musse Pigg.

Pluto verkar oftast vara Musse piggs hund men ibland är han även med Kalle anka, Mimmi pigg eller Långben som också är en hund. Pluto är gul-orange till färgen med svart nos och svans och bär ett rött eller ett grönt halsband. Han har oftast problem och ofta en kort stubin. Han har en fiende som är en katt som heter Figaro.

Från början var Pluto Mimmis hund och då hette han faktiskt Rover. I sina första filmer sa han bara ett par ord. Har har till i dag varit med i 105 filmer. Pluto har varit patient på sjukhus och hos tandläkaren. På en hundutställning i Ankeborg 1957 vann Pluto titeln ”Världens roligaste hund”. I KA 25/64 får vi reda på att planeten Pluto finns det intelligent liv. Alla liknar naturligtvis Pluto .

Första framträdandet i Kalle Anka & C:o: September 1948

 

 

 

 

 

 


Hundcafé

Jag tittar runt lite på internet på lite olika hundcafé sidor.
Hittade Tassa in och kikade in i deras aktiviteter! Vilket gäng som fixar sånt! Här är lite av vad de anordnar:

Singelkväll på Tassa In

Letar du och din hund efter en partner att spendera livet med? Eller är du bara ute efter en promenad och aktiveringskompis.

Nästa träff är Torsdag den 27/1 mellan 18-20.00

ALLA är välkomna! :)

 

Söndags Promenader

Tassa In har börjat med söndags promenader. Vi träffas utan för Tassa In klockan 12.00 varje söndag och går sedan en promenad med hundarna på Bergnäset.

 

Freestyle gruppen

Kom och gå med i våran freestyle grupp. Detta är ingen kurs så det kostar absolut ingenting.Start igen för freestyle är lördagen den 29/1 klockan 12.00

 

Viltspårs Kurs

 

Vill du skriva upp dig som intresserad. Skicka Intresseanmälan med Namn Och Telefonnummer till:[email protected]

Kursen leds av Jessica Enström och kommer att vara på nybörjarnivå.

Priset för Kursen: 500:-/ deltagare.

 

Föreläsning



Vi på Tassa In vill gärna ha tips och råd på vad du som hund ägare vill komma på för föreläsningar.Samt om ni känner till några bra föreläsare.

Maila gärna på: [email protected]

 

Klippkort

Tassa In har nu Klippkort på Kloklipp eller Kaffe+fika. Få den 10:onde gången gratis! :) Gäller 1 år.

 

Hund kalas

Vill du ha ett lyxigt hund kalas? Det fixar vi på Tassa In.Ring 0920-180 40, maila till: [email protected] eller kom förbi oss på Tassa In.Stengatan 77,Bergnäset Luleå.


Träning

För den som behöver hjälp med vanlig vardagslydnad/socialträning.Jag är ingen utbildad instruktör men är vi några stycken kan vi säkert hjälpa varandra.:) Start fredag 21/1 klockan 12.00.Det går bra att ta en
senare tid.



Dom finns i Luleå och hemsidan hittar ni HÄR!
Jag önskar det fanns någont som liknade detta här i Uppsala!




Hundpromenad

Idag blev det gemensam promenad, 3 människor och 5 hundar, solsken och lek!









Brukar ni gå gemensamma promenader med vänner och bekanta?

Hålla gaddarna i trim

Gör ni något speciellt för att hålla tänderna fina på era hundar?


Jag ger mina hundar ben att gnaga på , lillan har bara fått små tuggpinnar hittils men nu börjar hon gå lös på de stora oxbenen och mörgbenen utan problem! Jag skrapar bort den lilla tandstenen Golle får på en gång själv, han har jättebra tandkvalité. Jag borstar inte tänderna på någon av dem.

Hur gör ni?



Bild: Google

Valp bus

Idag har det varit promenad med flera hundar och Polly fick en jämnårig sheltie att leka med, lycka!


Polly och Milton


Allmän hundrastgård är upptagen av agressiv hund.

Här i uppsala finns det en del hundrastgårdar. Detta är mycket bra! Ofta finns det någon enkel regel så som att plocka upp efter din hund och kasta bajspåsen i tunnan.

Men såklart så kan fler problem komma upp och i ett fall så finns en rastgård där det är en ägare med hund som brukar vara där rätt ofta. Denne har en agressiv hund som ägaren inte vill ska träffa andra hundar så de som kommer till rastgården i hopp om att deras hundar ska få springa av sig, träffa andra hundar och vara lösa ett tag får snällt vänta.

Hur tycker ni det ska vara? Ska den agressiva hunden flytta på sig för de andra eller ska denne kunna ha egentid i rastgården och de andra får vänta på sin tur?








****************************************
En bild jag tog i går då jag fotade lite tjejer, fick med min kusin och Polly 15 veckor!


Rasrelaterad personlighet

Jag har fått höra fler gånger att min jack russels beteende kan skyllas på att han är just en terrier. Att han är ettrig, skällig osv. Absolut alla jack russels är inte så men förvånande många jag har träffat på är rätt lika min russel i bettendet! Jag var på en JRTC utsällning med bara Jack russlar och jösses, övervagande många bet efter domaren, morrade och skulle hoppa på andra hundar osv. Detta var ok! På en utställning med SKK hade de för länge sedan blivit utskickade!

En grand danois är känd för att vara dumsnäll, terriern ettrig,  en fransk bulldog älskar barn, golden älskar att bada, border collie ska vara smarta, mopsar lata och så vidare.

Vad finns det för vanliga fördomar som drar alla i rasen över en kant?
Lever din hund upp till mallen om hur de ska bete sig?







Freestyle

Freestyle med hund. Något ni funderat över? Jag försökte posta en video här men fungerade inte, länken är denna iallafall. http://www.youtube.com/watch?v=ZPGUN-WCYxk&feature=related

Jag blir nästan gråtfärdig när jag ser sådant samspel mellan ägare och hund! Jag skulle vilja skaffa en bodercollie bara för att kunna göra detta. Jo jag vet det går med andra raser med såklart :)


Vad är Freestyle?


Freestyle
Bild: Elin Mellqvist, Tommy Moberg
Text: Frida Binette
Freestyle


Felicia Moberg med Lexus (Lucretia Ar av Nangijala)

Freestyle är när förare och hund tillsammans visar ett kreativt och originellt program där rörelsemönster och takt är i samspel med musiken. Programmet ska spegla ekipagets samarbete och glädjefyllda relation.

I ditt freestyleprogram, som är 1-5 minuter långt, jobbar du med din hund från olika positioner, så som på vänster och höger sida, framför och bakom dig, och på distans. Därifrån ska både du och din hund utföra rörelser som kombineras till en berättelse eller en härlig dans. Koreografin har en stor betydelse som ska tajma med musiken. Eran klädsel sätter extra krydda på programmet.



Somollis Blinka Blå " Alice"
Fotograf: Elin Mellqvist

 

Det krävs en enastående koncentration av både hund och förare då man oftast använder 20-30st olika kommandon under ett program. Det gäller att föraren kommer ihåg ordningen utav dem, har koll på hunden och musiken.




Foton på husdjuren

Eftersom jag inte har några barn så blir mina djur som mina bebisar. Blir det så för er med? Jag vill gärna ha bilder på mina djur, kanske ha dem i plånboken, som bakgrundsbild på mobilen osv. Kanske är löjlig men så är det :)

Har ni några foton på era djur i hemmet?

Sätt ord på kärleken?

Hoppas ni alla hade en fin helg! Nu är det Måndag och det är bara att hugga i och göra detta till en bra vecka! Själv ska jag vara ledig och ägna mycket tid till hundarnas och min egen hälsa! Ska bli skönt!






Jag skulle vilja att ni i kommentarsfältet sätter ord på hur ni känner för era fyrbenta vänner!
Vilka känslor beskriver du er relation med?





Det ska bli spännande att läsa!


Tips!

Tips om en sida där du kan hitta massa mysigt!

 


Bamses Bollar


Stor eller liten?

Vad tycker du det finns för för och nackdelar med en stor hundras?

Vad tycker du det finns för för och nackdelar med en liten hundras?


Jag har två små raser Jack russel och fransk bulldog 

 Fördel: 
Lätta att frakta, lyfta och ta hem till folk.

 Nackdel:
Dom små kommer undan med mycket mer, tex hoppa när de hälsar, bara för att de är små.
Tycker överlag att folk har bättre pli på stora vovvar än de små. Kan det stämma?


Vad tycker ni, varför valde ni en stor/liten ras?


Konsten att kramas!

Helt underbar bildserie jag fick på mail av min pappa, konsten att kramas!







Fantastiskt :)


Vårdhunden Polly?




Idag var Polly, 14 veckor fransk bulldog, till ett äldreboende och spred lycka! De boende blev nog lite glada i själen av att en liten glad Polly galopperade fram och slickade dem i ansiktet! Detta är något hon ska få göra ofta. Sprida glädje genom djur till äldre och kanske ensamma. Underbart! Så nu ska jag skriva lite om vårdhundar!




Vad är en vårdhund?

Deras uppgift är att motivera och ge unika upplevelser av värdighet och glädje för patienter i alla åldrar.

En vårdhund har utbildats till arbete inom vård, skola och omsorg. Den har valts ut i ett test innan den utbildas tillsammans med sin förare. Hund och förare bildar ett vårdhundsteam.  Vårdhunden arbetar på remiss från läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, lekterapeut eller arbetsterapeut.

Ett exempel på en vårdhunds uppdrag:

- Greta har på grund av demenssjukdom återkommande stunder av förvirring och oro.
Hon får täta utbrott av ångest då hon är förtvivlad och skriker plågat.
Hon har de senaste åren fått allt fler ordinationer av psykofarmaka.
 De senaste månaderna har man istället kunnat minska doserna av
psykofarmaka på grund av den lugnande effekt hon
upplevt vid stunder med vårdhunden.
 Nu får hon träffa vårdhunden flera gånger om dagen.
 Hon har långa stunder av glädje då hon är helt koncentrerad på hunden
och är närvarande i verkligheten omkring sig.
Mellan hundens besök har Greta ett album med bilder på sig och vårdhunden
som hon ofta sitter rofylld och bläddrar i.


 

Vilka hundar kan bli vårdhundar?

Hundar av alla raser och blandraser är välkomna till utbildning för blivande vårdhundsteam.
Hunden ska vara minst 18 månader när du gör det praktiska testet efter träning hos din instruktör.
Träning hos instruktören kan pågå kortare eller längre tid beroende på hundens och förarens kompetens och tidigare träning. Det är vanligt att träningen tar minst 6 - 12 månader.

Hunden ska vara frisk. Ett veterinärintyg måste sändas innan till Vårdhundskolan innan hunden (teamet) får genomgå det slutliga testet för diplomering.






Utbildningen.

*Utbildningen inleds med ett lämplighetstest.
*Efter godkänt lämplighetstest vidtar träning hos någon av de instruktörer som är godkända. Dessa hittar du i Vårdhundskolans Register.
*Lektioner hos en instruktör som omfattar minst tio timmar. Vanligtvis behövs cirka 40 timmar.
*Kurs för att ge teoretisk och praktisk kompetens för användning av vårdhund i arbete.
*Praktiskt test i vårdmiljö


Utbildningen kostar 15 000-20 000:- beroende på hur många instruktörsledda lektioner du måste gå.






Skulle du vilja utbilda dig och din hund inom detta?



Info och bilder hämtade från vårdhundskolan!


Hundpromenader!

Hur ofta och hur länge brukar du vara ute och motionera din hund?

Hemma hos oss ser det ut som så att direkt på morgonen blir det en kort kissrunda på ca 15 minuter då lilla valpen är med. Sedan blir det in och få mat. Någongång under dagen blir det den ordentliga promenaden på mellan 1 timme och 4. Beror på om jag har min hundfrände med mig eller inte, då kan vi vara ute i skogen flera timmar, alltid med termosen kaffe och lite annat gottigt. Dessa dagar uppskattas av hundar och människor. Men totalt rastas vovvarna ca var 4e timme i olika längd på promenad, men minst en promenad på minst en timme ska det vara för att jag inte ska ha dåligt samvete! ValpPolly får gå ut mycket oftare och göra sina behov såklart!



Gästinlägg á la Lina - Hundarnas pälsvård

Som vi alla vet finns de många olika typer av hundraser.
En del behöver knappt någon pälsvård och andra massa pälsvård.
Men vart går egentligen gränsen?
Är det ok att hunden får sitta i bur och knappt gå ut bara för att pälsen kan bli förstörd?
Är det ok att fylla hela pälsen med olika sprejer bara för att den ska stå på ett visst sätt med rätt fluff?

Jag kan tycka att denna skönhetshysteri som faktiskt finns på riktigt är helt galen.
Är det hundar vi pratar om?
Ett djur... ett djur som inte själv kunnat välja detta liv.

Jag har själv jobbat i hundsalong - klippt och trimmat hundar men bara till vardags frisyrer. Inga bollar och shit på pudlar med stora manar osv.
Detta var ett jobb jag trivdes med men hundarna var inte alltid lika förtjusta.
Oftast gick de bra och vi hade några mysiga timmar i salongen med varandra.
Värre var det när man fick in hundar som inte alls va skötta...
Som hundägare har man inte koll på vad man köper för ras?
Missa dem att dem hade en lurvtuss som får tovor om man inte borstar den?
Ja ibland undrar man ju.
Samma sak med kloskötseln... vad gör man hunden för tjänst genom att inte klippa klorna?

Nej vissa människor ska inte ha hund i mina ögon. Men hur ska man lyckas gallra bort dem?



Bilder google


Linas blogg hittar ni HÄR!


Träningsmetoder och motivering

Klicker?
Godis?
Leksak?
Rösten?

Det finns många olika saker som hjälper inlärningen och håller uppe motivationen, vad använder du?

Jag använder olika metoder i olika situationer. Min jack russel är rädd för trafik som kör snabbt förbi, jag har kommit så pass långt att han svarar på godis som avledning. När vi tränar lydnad så som fot, platsliggning, ställande vid gång osv. använder jag enbart rösten, han blir för okoncentrerad av godis i dessa situationer. Vid inkallning på mycket långt håll har jag en liten tuta för att öka motivationen samt godis då han fullfört. Vid inlärning av trix är ju godis oslagbart för oss! Jag provade klicker ett tag, känns inte riktigt som min grej men har heller inte gett det en ärlig chans men förstår inte riktigt tjusningen. Lilla Polly 14 veckor motiveras och beröms med röst, godis och leksak! Hon är jätteduktig! Fransk bulldog som Polly är har ju inte någon svans som hon kan visa att hon är glad med men det syns verkligen på hela henne när hon är lycklig!

Hur gör ni för att motivera och lära in nya saker?




Hund+förhållande=?

Vissa anser att det är svårt att hitta en partner som accepterar att man är hundägare, att de backar då de får veta att man har hund.

Har ni råkat ut för detta?

Jag har haft fler fårhållanden och har alltid haft hund! Jag har själv aldrig varit med om att någon skulle välja att inte vara med mig för att jag har hund.


Hundtrix!

Lite inspiration? :)






Helt otroligt och man blir lycklig av att se att detta går att lära våra 4 beningar, jobba på!

Renras VS Blandras

Äger du en blandras eller en renrasig hund?
Hur valde du?
Hur skulle du välja nästa gång/då du ska skaffa hund?


Många annonser jag läser på blocket där det står att föräldrarna är renrasiga men valparna har ingen stamtavla... dessa klassas som blandras då eftersom dom inte har någon stamtavla. Kan vara bra att veta!

Jag har själv 2 renrasiga hundar. Det känns tryggt att kunna kolla föräldrar långt bak i ledet för ev. sjukdomar osv.



Hundvakt?

Behöver ni hundvakt någon vecka eller fler? Kanske någon dag eller kväll i veckan? Bor du i uppsala kan du höra av dig till denna tjej som kommer studera och på fritiden hjälper dig med din hund. Kolla in hennes annons och skicka då iväg ett mail!

http://www.blocket.se/vi/31487800.htm

Hon är jätteduktig och flexibel!


On/off

Har ni hittat knapparna på era hundar?
Lilla Polly 13 veckor vill helst inte använda sin offknapp. Men när vi säger åt henne att det är nog brukar hon somna nästan på en gång :)

Goliat blir lätt stressad och är man inte steget innan det händer så är han svår att få ur det tillståndet. Dels för att jag själv blir stressad såklart! Så det bästa är att aldrig låta honom komma upp i stress vilket ibland är oundvikligt! Nu när han är över 3 år har han faktiskt coolat ner sig massor, samt blivit lite gubbsurig! Men vi älskar honom såklart ändå!


Hundkompisar

Här om kvällen fick Goliat simma i vårt badkar, det är på
snudden att han bottnar så man får vara med och styra lite, men så här såg det ut då!



Vi brukar ha en farlig rottweiler här hemma ibland! Tur för Polly att hon är snällare än hon ser ut!



Hur är det med era hundar, går de ihop med andra hundar utan problem eller har de vissa de inte gillar?

Umgås ni med många andra hundar?

Award

Jag har fått en peppaward från fina Lina och Veronica så tänkte dela denna vidare till några bra personer som kan behöva lite pepp! Jag tror inte man får sända denna award tillbaka till de man fick av så gör inte det, men hade gärna gjort! Lina är en underbar människa som delar mitt intresse och som man kan lita på! Veronica är en hundtjej som gör mig inspirerad och glad! Fler sådana tack! :)



Ni som får denna award är:

stronglove - Min syster som kämpar med mycket förtjänar lite pepp!
carinaduvefjord - Hon kämpar med sina russlar precis som jag med min!
Jag känner igen mig i mycket och vill peppa henne att kämpa vidare.
golle - Min älskade mamma som inte kommer veta vad hon
ska göra med denna :) Men hon förtjänar alltid pepp! Jobbar i motvind men håller
sig flytande ändå! Min förebild!
Alice - En tjej som inspirerar och har gått igenom helvete och lite till men kommit ut på andra sidan!



Vart sover era hundar?

Om dagarna när det är dags för lite vila ligger mina sockerbitar antingen i sina korgar om jag grejar med något. Om jag skulle sitta i soffan så ska de förstås ligga på mig där. Om natten ligger oftast båda två i sängen, Golle oftast under täcket i fotändan och Polly närmare kuddarna. Men även hon har börjat krypa ner under täcket och lägga sig vid benen på oss. Men ibland sover Golle i sin korg i vardagsrummet.

Vad tycker ni om att ha hunden i sängen och vart har ni er hund om natten?



Hundkurser

Tro det eller ej så börjar våren så sakta närma sig!

Ska ni gå några hundkurser? Jag ska självklart gå valpkurs, sedan ska jag gå agilitykurs också! Sedan kommer det bli minst en lydnadskurs.

Fick ett tips att stadshunden i Uppsala snart drar igång sina kurser!
Kolla in det HÄR!




Utställning

Är ni erfarna utställare?

Det börjar närma sig 4 månaders ålder på Polly, inte riktigt än men ändå, och då får vi ställa ut. Hon kommer ju fortfarande vara liten bebis då! Hur ska det bli? Jag propsar fortfarande på att låta någon annan springa runt i ringen för egentligen vill jag inte. Dock är jag lite av en kontrollmänniska och tror faktiskt att det blir bäst om jag gör det själv.. lite kluven.

Ska bli lite spännande ändå med utställning, trots att jag tycker det är ganska tråkigt :P Utställning handlar ju mestadels om hundens utseende vilket man kan gynna med en bra visning förstås!

Som ni märker är jag väldigt delad vad gäller detta med utställning men i stort tycker jag att det ska bli kul, mindre kul är om Polly är ful så kan jag inte vinna! :)

Berätta om era erfarenheter angående detta tack!
Ställer ni?




Bild:google

Skidåkning

Idag ska Goliat och jag ut och åka skidor, tur att det snöar så vi kan fortsätta med det ett tag till. Då jag har med honom på skidtur går han alltid lös och bakom mig i spåret, han trippar på jättefint med endast små avstickare. Jag brukar toucha honom med både stavar och skidor när han kommer för nära men han har lärt sig hålla ett ganska bra avstånd.

Imorgon blir det skogstur med åtminstone en hund till och på Lördag hoppas jag på ca milen skidåkning, skönt!

Återkommer senare :)

Vet ni vad Amichien Bonding är?

Detta är ett inlägg av Angelica som använder denna metod. Kolla in hennes blogg och fråga gärna om ni undrar över något! Jag har bett om att få några korta konkreta tips på hur man utövar detta som i såfall kommer i ett kommande inlägg :)

Lite generell information angående Amichien Bonding.

Amichien Bonding är en metod som är utvecklad av Jan Fennell, även känd som The
Doglistener. ”Metoden” ger dig möjlighet att lära dig att kommunicera med din hund på ett framgångsrikt
sett utan stress.

Att använda denna ”metod” är enkelt och vänligt och du behöver inte andra träningstillbehör. Det är en
livsstil att leva efter tillsammans med familjen och hunden. Alla kommer att kunna ha glädje av varandra
i en stress fri miljö. Anledningen till att vi inte kallar det ”tränings metod” är för att vi inte tränar hunden
att sluta vara t.ex. aggressiv. Vi tränar oss själva att ge rätt signaler till våra hundar. Så om jag nämner
metod så är det för att vi människor ska lära oss detta.

Våra hundar (oavsett ras) har sitt ursprung från vargen och är ett flockdjur. Den anser sig alltid vara
en del av flocken oavsett hur och var vi lever. Alla som finns i familjen är en del av flocken i hundarnas
ögon.

Amichien®Bonding bygger på 4 grundstenar

Jakt

När man tar ut hunden på en promenad så tar man ut hunden ur sitt revir och sitt trygga näste.

Genast kommer den ut och känner lukter från andra djur, det är bilar, barn, cyklar och hundar

som cirkulerar utanför. Hur ska hunden bete sig? Det är inte lätt för en hund att leva i en så kallad

människovärld när dem inte har någon aning om vad en bil är. De flesta hundar har åkt bil, men

vad får oss att tro att hunden vet att en bil är ett färdmedel som vi färdas i för att ta oss bland olika

platser? Vi måste börja tänka om i nya banor när vi hanterar våra hundar. Dom förstår inte vårt språk

och kommer troligtvis aldrig göra det. Därför bör vi lära oss deras språk så att vi kan kommunicera

med dem och lära oss att en promenad för oss är jakt för en hund.

Fara

Fara kan man dela upp i olika kategorier och platser. En hund känner fara när den inte kan kontrollera

saker som sker i omgivningen. Det kan vara att dörrklockan ringer, hundmöten, människor som

kommer innanför dörren som dem inte känner igen. Tänk er att Alfa vargen, eller rättare sagt alla Alfa

djur som tar hand om sin flock ligger och vilar lugnt i deras revir och helt plötsligt kommer det in andra

individer/djur i deras trygga zon och börjar äta av deras mat och dricker deras vatten, lägger sig ner

på deras favorit platser. Hur reagerar djuren då? Om ni inte har sett dokumentärer om flockdjur så

kanske ni inte vet hur en flock beter sig i denna situation, men ni som har det borde känna igen och

förstå vem av alla dessa i flocken som kommer signalerar att det är OK för individerna att vara där

eller inte vara där.

Separation

Hur beter sig hundar när man lämnar dem ensamma hemma? Hur beter dem sig när vi kommer

tillbaka? Om en hund ser sig som flock ledare så är det aldrig acceptabelt för dig att lämna flocken och

kliva utanför dörren utan han/hon. För det e ju han/hon som är ALFA, och Alfa är alltid den som leder

och bestämmer när det är dags att gå på jakt eller förflytta sig. Så vi måste tänka efter, vad kan jag

göra för att min hund ska förstå att jag bara ska springa till affären och är tillbaka om 15 minuter? Du

kan aldrig förklara det för din hund utan du signalera att dem kan vara trygga utan dig.

Mat

Vem gillar inte mat? Men hur får vi tag i maten? När vi människor ska äta så måste vi först och främst

jobba ihop pengar för att kunna inhandla maten. Så hur utfodrar ni era hundar? Står en skål framme

hela dagarna och fylls på när hunden små ätit hela dagen? Hur äter flockdjuren? Har ni sett vargar

skaffa mat? En Alfa varg ser alltid till att jaga maten, det är Alfa hanens jobb att skaffa mat till sin

flock. Alfa hanen äter alltid först eftersom han ska vara starkast och ha mest energi, när han har ätit

klart och lämnat sitt byte är det flockens tur att ta sig an bytet. Medans Alfa hanen går o vilar magen.

Så hur ska vi mata våra hundar om vi ska anse oss som Alfa ledare?

Genom att använda rätt signaler med dessa grundstenar så kommer du att kunna visa din hund tydliga
signaler om vem som styr flocken och vilken roll din hund har i rangordningen. För hunden blir det att all
press tas bort och den förlitar sig på dig som tar alla initiativ och är en trygg beslutsfattare. När pressen
och trycket från att vara en ledare i flocken är borta hos hunden så blir den mycket mer stressfri och mer
mottaglig för dina önskemål i vardagslivet och träning.

Amichien®Bonding är inte en Quick fix lösning, Men när du väl fått allt på plats så är det en enkel
metod att leva efter och det blir en livsstil. Att leva med metoden ger dig många underbara år med din
hund i harmoni och glädje. Det spelar ingen roll hur många hundar du har för som flockledare signalerar
du lika till alla. Din hund är en del av din familj, visa den tydliga regler och respekt så får du en hund
som visar likamycket tillbaka genom att tycka om att vara med dig och lyssna på dina önskemål därmed
har ett underbart samarbete börjat. Med rätt signaler får du en hund som VILL vara med dig AV EGEN
FRI VILJA och inte MÅSTE.

Lite om hur man utövar själva metoden:

När jag började med Amichien Bonding så kände jag. ”Vart ska jag börja?” Hur ska jag få min lilla
pinscher att sluta vilja bita mig när jag inte tycker han ska sova i sängen, hur ska jag få han att sluta
skälla och nästan gå till attack mot nya människor, hur ska jag få han att acceptera att jag faktiskt
vill ha vänner hem till mig. Jag hade så många frågor i mitt huvud att jag kände att det är försent,
min hund kan inte ändra sig. Han blir bara argare när jag säger åt honom. Jag lät han styra mitt liv,
jag tog inte hem folk. Lät min man bli utskälld när han skulle gå och lägga sig i sängen. Jag lät alltså
min lilla pinscher Leon att styra mitt liv i hemmet och utanför. Men sen kände jag att detta är sista
utvägen, Amichien Bonding är något JAG ska lära mig, inte min hund. Min hund vet ju redan vad han
vill och hur han ska agera för att äga allt och alla. Nu är det min tur att lära mig så han förstår att jag
är ledaren.

Min lilla hund mådde ju inte bra, Hur ska han kunna vara en ledare i en värld han inte ens förstår?

Med Amichien Bonding kan du hjälpa din hund att förstå situationer lättare, Du kan hjälpa din hund
genom att visa att du hanterar situationen. Du kan även hjälpa andra hundägare genom att du
signalerar rätt mot deras hundar.

I min egen blogg så kommer jag varje dag att berätta om framgångarna och motgångarna jag har haft
med min lilla Leon. Jag kommer även berätta mer om hur jag kontrollerar situationerna och hur man
börjar utöva denna metod.

I början trodde jag aldrig att detta var möjligt men sedan gick jag till en ”tränings promenad” som
Mervi Kärki (Högt rekommenderad Dog Listener i Sverige)höll i. När jag kom till platsen för träningen
så kom Mervi gåendes mot mig och säger med hög ljus röst ”Hej Angelica, vad kul att äntligen träffa
dig”. Så räcker hon fram handen och hälsar på mig. Jag minns hur jag tänkte, fan nu hoppar Leon
upp och biter henne, För det är så han alltid gör med människor som hälsar på mig. Men vad gör
Leon? Han skäller inte ens, han bara står bredvid mig och går fram och små luktar lite på Mervi och
sedan går han tillbaka och ställer sig bakom mig. Hur var detta möjligt?? Han har aldrig gjort så innan
och jag har aldrig provat metoden så jag kunde ju inte gjort något heller? Men då förstod jag, Mervi
signalerade rätt. Hon gav Leon signalen att ”Jag är inte här för att utgöra ett hot mot dig, Jag vill bara
hälsa på din matte”, Efter den dagen så viste jag att jag kunde göra detta, jag kan få Leon att må bra
igen.

Gå gärna in på hemsidan www.Hundinspiration.se som är Mervi Kärkis egna hemsida. Hon har

även en hund och katt butik. Mervi bloggar även och hennes blogg kan ni följa om ni går till http://
hundinspiration.blogg.se

För att komma till min blogg så gå in på http://anjelikah.wordpress.com , där har jag olika sidor som
en personlig sida om mig själv och vem jag är. Jag har även en sida där jag bloggar om lite olika saker i
mitt liv. Men sen har jag en flik som det står ”Leon och Batgirl”, På denna sida kommer ni kunna följa
min vardag med mina hundar och metoden Amichien Bonding. Ni kan även nå mig personligen på
[email protected]


Kloklippning

När jag klipper klorna på min russel får han ligga på rygg i mitt knä, det går finfint. Lillstrumpa bulldogg vill inte gärna ligga på rygg, hon blir lite panikslagen, vi tränar på det men det går bättre att ha henne sittandes i knäet när man klipper. Golle har ju ljusa genomskinliga klor (alla utom 2) vilket är jättepraktiskt när man ska klippa! Lillan har mörka men ändå lite genomskinliga ännu. Blir nog mörkare sedan. Min sambo gillar inte att klippa klor men jag försöker få honom att vänja sig :)Igår klippte han lite för mycket på lillan så det blödde lite, hon sa inte ett ljud så det gjorde inte så mycket!

Hur gör ni när ni klipper klorna på era vovvar? Vad tycker dom om det?


Bild:google

Hundjobb

Vad finns det för hundjobb egentligen?

Jag kikade in på hundenshus.se och där finns massa utbildningar!
Det som är trist är att du verkar få finansiera alla dessa utbildningar själv vilket gör allting en hel del svårare än vid andra utbildningar. Inte nog med att du betalar för utbildningen, du ska kunna leva under studietiden med!

  Yrkesutbildningar som finns på hundens hus! Klicka HÄR för att läsa mer om dessa! 
  • Instruktör
  • Hundpsykolog
  • Problemhundskonsult
  • Agilityintsruktör
  • Assistanshundinstruktör
  • Bollvallning
  • Freestyleinstruktör
  • Friskvårdinstruktör
  • Kantarellsökinstruktör
  • Klickerinstruktör
  • Rallylydnadinstruktör
  • Rehabilitering
  • Specialsök
  • Spel & lekar
  • Spår & ID-spårs intro
  • Spårinstruktör
  • Sökinstruktör
  • Terapihund
  • Tävlingslydnadsinstruktör
  • Viltspårinstruktör



Andra utbildningar är:

Hundmassör som jag själv går på Axelsons Massage school, för hela utbildningen: 18 800:-
Baskurs hundfrisering - enklare pälsvård 10. 000:- läs mer HÄR
Hundfrisör - 60 000:- tydligen brist på kunniga hundfrisörer! Lär mer HÄR!
Hunddagis - ca 13 500:- , finns på fler ställen men bl.a HÄR

Kanske du vill starta kennel?




Det finns verkligen massor med roliga saker och hade jag pengar skulle jag utbilda mig till massvis av dessa!






Kommer ni på fler jobb?
Finns det någon utbildning som är studiemedelsberättigad som har inriktning hund av något slag?


Helg!

Trevlig helg önskar jag er alla!

Jag hoppas ni kan njuta av ledighet och bra väder!

Min mamma berättade att hon igår hade lånat grannens spark och tagit sin vovve till draghjälp, han älskade det! Han var jätteduktig och jobbade på jättebra! Min mamma har problem med nacke och rygg, även hösten till och från så hon har svårt att periodvis motionera Linus. Detta påfund blev ju mer än lyckat! Hon behöver inte arbeta så mycket med kroppen, bara sparka på och styra medans Linus får ett ordentligt fyspass! Detta bådar gott inför när jag ska lära honom dra mig på skidor, men då behöver jag en ordentlig dragsele!
Vart köper man en bra dragsele till bra pris?

Hur skulle ni aktivera era hundar om ni hade ont/mådde dåligt under en viss period och ingen annan kunde hjälpa er?




Linus längst till höger i bild!



Artikel från www.hundsajten.nu

Möt Linda

– nyutbildad hundfysioterapeut!

Julen är precis över och enligt gammal tradition inföll ”lögaredagen” någon dag före själva julafton. Vi följde med när dvärgpinschern Nitro och den lilla spanieln Zelda upplevde sin baddag inför julen. Med respektive mattar besökte de Linda Grönlunds, 27, ”hundspa” i Ysby, utanför Laholm i Halland. Vi passade också på att prata med Linda, som satsar på att försörja sig som hundfysioterapeut.
Zelda har lite vana av att simma, så det går riktigt bra för henne. Med hjälp av en lina kan Linda lotsa hundarna rätt i bassängen.
 
Efter att ha kuskat runt i världen har Linda via Högskolan i Halmstad i princip kommit hem igen och funnit sitt paradis på jorden. Det låg inte i någon annan världsdel, utan precis om husknuten från barndomshemmet i Veinge, ett annat litet samhälle i Laholms kommun.
 
När, hur och varför kom du på att du ville utbilda dig till hundfysioterapeut?
– Jag har alltid velat hålla på med djur, men trott att det var svårt att försörja sig på. Mitt motto är att "ingenting är omöjligt" varför jag struntade i att fortsätta tro att djur ger inga pengar och började med det helt enkelt!
 
- Om man inte testar så får man aldrig veta! I dag finns det så mycket man kan göra med djur, och människan sätter dem högre och högre upp på sina piedestaler. Jag tror att det har att göra med vårt stressade samhälle, man behöver djur och natur för att kunna koppla av och finna ro. Sedan så frigörs oxytocin vid kontakt med djur, alltså vår egen må-bra-hormon.
 
- Så att jag ville jobba med djur kom jag på när jag var väldigt liten, till just hundfysioterapeut bestämde jag mig för bara ett par år sedan när jag läste en artikel i en hästtidning om det. Jag tyckte genast att det verkade superintressant och perfekt för mig som ville lära mig ett speciellt expertkunnande samtidigt som jag ändå inte ville gå så långt som att utbilda mig till veterinär.
 
Hur lång är utbildningen?
- Den är på ca 1 år och man läser intensivt vid våra träffar, och på distans däremellan. Det ingår grupparbeten, inlämningsuppgifter, praktik, med mera, precis som en "vanlig" skola.
 
Ge exempel på ämnen du läst under utbildningen!
- Vi började med fördjupning inom anatomi. När man masserar är det viktigt att veta vad det är som man känner så man vet om det är normalt eller inte. Sedan så har det varit fördjupningar inom elektroterapi, foder- och näringslära, träningsupplägg, vanliga sjukdomar för hund och som terapeut måste man veta hur man behandlar. Vidare psykologi och etologi såsom berikning, veterinär basmedicin, konvalescens och rehabilitering samt givetvis hundmassage och stretching. Så det är bra mycket mer än själva massagen som vi får lära oss.
 
Berätta om yrket – vad gör man mer än masserar och simmar hundar?
- Själva kärnan i yrket är ju just att hjälpa hundar att komma tillbaka till sitt fullt friska tillstånd, eller förhindra att skador sker för aktiva hundar som utsätts för fysiska påfrestningar. Regelbunden massage och olika övningar samt framför allt simning kan stärka hunden på ett sätt så att skador förhindras. Hur man hjälper hunden beror således på vad det är för en hund och vad problemen är.
 
- Förutom massage och simträning kan man även jobba med stretching, Biolight, laser, löparband under vatten, vanligt löparband, balansbollar, viktmanchetter samt övriga verktyg för att stärka hunden både fysiskt och psykiskt. Många terapeuter använder detta i kombination. För min del har jag fastnat för simträning följt av stretching och massage. Det är ett koncept som fungerar väldigt bra och som flera andra terapeuter använder.
 

Zelda på promenad i bassängen.
 

Så här ser Zelda ut – en blöt liten tjej.
 
- Jag har även en elektromaskin som balanserar upp cellerna i kroppen, en slags hjälp till självhjälp för hunden alltså, men vill såklart utöka med laser eller Biolight. Det får bli en framtida investering! Dessutom skall jag sätta igång kurser i hundmassage för hemmabruk.
 
Hur ser situationen ut på marknaden för folk med ditt yrke?
- Antalet fysioterapeuter för hund men framför allt häst, har ökat. Det hade det inte gjort om det inte hade funnits en efterfrågan. Man måste trots allt ha lite kunder när man är färdig. Jag tror att människan tyr sig mer och mer till djur och natur nuförtiden, vilket leder till att yrken inom detta ökar.
 
- Jag tror att människan psykiskt sett mådde mycket bättre när vi brukade vår egen jord och utfodrade våra egna djur, vars mjölk eller kött sedan gick till försäljning. Vi var beroende av djur och natur då för transport och överlevnad. Nu behöver vi inte djuren på samma sätt, men psykiskt så är vi nog mer beroende av dem nu än någonsin.

- Efter att själv ha bott i olika storstäder i olika länder, kände jag detta mycket starkt. Det finns inget bättre än att börja dagen med att mocka hästskit eller promenera sin hund. Eller om vi går ännu längre tillbaka, att dra ut på jakt eller samla bär och nötter till frukostbordet. Det är helt enkelt inpräntat i människan efter tusentals år. Jämför med hur länge datorn har funnits!
 
Hur länge har du själv haft hund?
- Jag är uppvuxen med hundar sedan 1 års ålder. Jag kommer inte ihåg ett liv utan hundar och kan inte tänka mig ett utan dem. Mina föräldrar hade då ett par chow chow som var mina trogna lekkamrater i många år. Mycket av det som jag kan om hundar har dessa ”chowar” lärt mig - de är mina läromästare. Nu har jag en liten cavalier king charles spaniel, Zelda. Tanken är att starta en kennel framöver, där hon får bli "urmodern".
 
Känns det som att det kommer att fungera för dig – d v s att du kan försörja dig på detta?
- Det tror jag absolut. Mitt mål i livet är inte att bli rik utan att få syssla med sådant som jag tycker är roligt och givande. Dock så måste man ju alltid försörja sig, vilket jag absolut tror att det här kan göra.
 
- Jag skulle gärna vilja att veterinärer skickade remisser till mitt hundsim. På detta sätt kan jag få träffa hundarna en gång i veckan vilket är optimalt för deras träning, utan att ägarna blir ruinerade. De får ju pengarna tillbaka från sin försäkring, så får man hoppas att de har en sådan!
 
Tycker du att du hittat rätt nu, när du kan koncentrera hela verksamheten till Ysby?
- Det tycker jag absolut. Ett hundsim är varje hundfysioterapeuts dröm och där vill jag kunna arbeta i flera år framöver. Det ger ett fräscht, fint och professionellt intryck till kunderna. Dessutom kan jag gå fina promenader med Zelda på mina raster.
 
Har du träffat på någon hund som varit aggressiv under yrkesutövningen?
- Aldrig. Jag känner av stämningen hela tiden och går aldrig över gränsen. Hunden måste känna att man respekterar den samtidigt som man inte är för mesig. Är man bara lugn och bestämd händer inga olyckor och hunden kan känna sig trygg.
 
- Sedan så kommer det ibland in hundar som är väldigt stressade, då får man göra det bästa man kan för att den skall känna sig trygg, det tar oftast några gånger men brukar ge med sig till slut. Hunden får då också ett bättre självförtroende på köpet. Hundar kan göra utfall som de egentligen inte menar om de har mycket ont, men det har som sagt inte hänt ännu. Det kommer kanske någon gång?
 
Tycker du att någon ras/några raser är enklare att behandla än andra?
- Nej, inte när det gäller massagen. Det är mer från hund till hund och hur deras personlighet är. Vad gäller simmet så är mindre hundar lättare att simma eftersom de är mer lätthanterliga.
 
Har du fler tankar om att utveckla sin verksamhet?
- Oh ja, det har jag alltid! Jag har dock inga lika detaljerade planer som jag är van vid, utan har nu lärt mig att livet kan komma med roliga överraskningar som det gäller att hoppa på.
 
- Men ett bestämt mål är att flytta ut på landet där jag även kan ha en hästverksamhet, det är det enda jag saknar i dagsläget. Annars så vill jag bara att simmet skall kunna flyta på med nya och gamla kunder, högre krav än så har jag egentligen inte. Men utveckla det kan man alltid göra!
 
Efter simturen får Nitro massage av Linda. Det gör att musklerna slappnar av och att det inte blir någon träningsvärk efter äventyret. 
Text: Hasse Norling
Foto: Hasse Norling

Hund i bil

Hur fraktar ni era hundar i bilen?

Jag låter mina åka i bur i bakluckan. Då vet jag vart dom är jag håller dom så skyddade jag kan!
Nu har jag en kombi så då kan de stå i bakluckan, innan hade jag dem i baksätet fastspända. Det fungerade också bra men det var svårt då man skulle ha passagerare med :)
Jag har en lös bur nu men helst skulle jag vilja ha en fast bur delad i 2 att montera i bakluckan, ska kika upp lite vad sådan finns och vad de kostar till Ford Mondeo.


Bilder: Google


Kläder till hund!

Nu är det vinter och kallt, regnar eller är mörkt, klär ni på era hundar då?

Jag har några olika kläder till Goliat:
Regntäcket: Fantastiskt! Tunt och gör att Golle följer med ut trots regn :)
Vintertäcket: Används sparsamt med då vi blir stillastående lite längre är det bra!
Reflextäcket: Som gör att vi syns om kvällarna och i skogen.

Det jag saknar är ett vamt fleecetäcke som Golle kan ha då vi varit ute på skidtur. Jag vill inte att han snabbt ska bli kall efter ett ordentligt träningspass!

Det är bra att täcken används mer flitigt nu för att hålla hundarnas muskler varma och på det sättet minska skador.

Polly har fått låna lite chihuahua kläder nu när hon är liten. Hon hade aldrig varit ute då vi fick hem henne, men det har gått ganska bra. Dock fryser hon mycket och då sätter jag på henne en tröja men hon gillar inte kläder! Hoppas hon vänjer sig eller att hon får en lurvig vinterpäls snart!





Godbitar!

Jag är dålig på att använda godis till mina hundar. Vet dock att godis som avledning fungerar mycket bra på Goliat och vid inlärning är ju godis ett måste för oss!

Vad gillar era hundar bäst?

Mamma och pappa brukar torka älglever i ugnen, detta älskar hundarna! Just nu har jag ingen lever hemma utan kör med training bites jag beställde från Oliviers petfood.


Jättebra rätt mjuka bitar!


Första leken!

Goliat har ju inte varit så road över sin lilla syster som flyttade in den 14e December. Han tycker mest hon är jobbig och ivägen. Men det går bättre och bättre, han accepterar henne allt mer och idag blev jag så glad när dom för första gången började leka. Polly har växt mycket de senaste veckorna och tror det blir bättre ju större hon blir men så här såg det ut idag när mina hjärtan lekte!






Vi var även ute på en härlig vinterpromenad som innehöll massa kärlek!


Välja kennel?

Du har valt vilken ras du vill ha på hund. Hur väljer du sedan kennel?
Helst går jag på rekomendationer samt friska hundar. Det är svårt att avgöra om en uppfödare är seriös om man bara träffas ett par gånger aller talas vid per telefon.
Enligt mig tycker jag att uppfödaren ska hålla god kontakt och finnas till för sina valpköpare, det är trots allt de som kommer sprida ordet och göra reklam för kenneln!

Hur väljer du?


Stor och liten

Hundar i olika storlekar kan vara ett problem, eller inget problem alls. I vår krets har vi alla olika storlekar på hund. när vi är ute och går är det XS, S, M, L, XL.
Alla hundar fungerar bra ihop och jag är aldrig orolig att dom med vilja ska skada varann. Nu när Polly är valp är vi dock med och styr lite så det leks. De större blir lätt hårdhända och en tung tass på valpryggen vore inte kul. Snart kommer hon kunna ta vara mer på sig själv men det är bra om man alltid är med oc kontrollerar leken, spelar ingen roll vilka olika storlekar hundarna är i.

Polly ser upp till Luzza och de leker fins så länge inte storluzza blir för uppspelt! :)




Ser ni det som ett problem att ha olika storlekar på hund i hemmet?

RSS 2.0