Renras VS Blandras

Äger du en blandras eller en renrasig hund?
Hur valde du?
Hur skulle du välja nästa gång/då du ska skaffa hund?


Många annonser jag läser på blocket där det står att föräldrarna är renrasiga men valparna har ingen stamtavla... dessa klassas som blandras då eftersom dom inte har någon stamtavla. Kan vara bra att veta!

Jag har själv 2 renrasiga hundar. Det känns tryggt att kunna kolla föräldrar långt bak i ledet för ev. sjukdomar osv.Kommentarer
Postat av: Kicki

...jag har två renrasiga, tyvärr så säljs de som renrasiga men e reggade i jordbruksverket...har stött på två st som trott sig köpt renrasiga rottisar men de e ju inte de utan stamtavla...då klassas de ju som blandisar...

2011-01-17 @ 15:00:40
URL: http://gammtackan.blogg.se/
Postat av: VERONIKASTJEJSNACK

Jag har bara köpt renrasiga. Jag började med att passa en hund och han var blandras. Men möjligheterna är större inom tävlingar om hunden är renrasig för ex championat.. Sen är det som du skriver sjukdomar etc. Där ingår ju även det mentala & olika styrkor som jakt, kamp....& jämnheten i kullarna. Alla valparna kan ju få helt olika temprament tex om man blandar dem. De gjorde ju ett försök att ta fram bra polishundar där de blandade Schäferhunden & Malinois (Belgisk vallhund) för att de önskade egenskaper från båda raserna, men det läste jag i en tidning (Brukshunden?) att det inte hade varit så lyckat just för att kullarna blev så ojämna mentalt & med egenskaperna.

Som du oxå skriver att hundarna inte alltid blir renrasiga även om föräldrarna är det, bra att du tar upp sådant=) Det är ju en viktig funktion i aveln att raserna går igenom sina tester & blir godkända föräldrar & därmed har rätt att bli registrerade. För att säkerställa att aveln går med inriktnig till mentalt & fysiskt sunda hundar och med den arbetskapacitet till vad de ska avlas till.

Jag är inte så bra på avel, så det är ju bra att kunna följa upp vissa kennlar för att se & kunna välja. Intressant!

Ha det toppen!

Kram

2011-01-17 @ 15:09:39
URL: http://veronikastjejsnack.blogg.se/
Postat av: Anonym

Renrasigt här!

Vill veta vad jag har i mitt koppel framförallt kunna ha koll på sjukdomar osv osv.

2011-01-17 @ 16:21:28
URL: http://linaabjornemalm.blogg.se/
Postat av: Johanna

SKKreggade vovvar för min del, känns mycket tryggare o lite som en kvalitetsstämpel ändå för hur valparna o mammahunden har haft det.

2011-01-17 @ 17:00:55
URL: http://johannajinx.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0